Category - General Knowledge

Part - Indian Sports

Question No. - 25

Time - 25 Minuts



1. When national sports day celebrated in india?

a) August 27
b) August 28
c) August 29
d) August 30

Ans- c) August 29, in honor of Major Dhyan Chand's birthday.

2. Who was the first Indian woman to win Olympic medal in badminton?

a) Saina Nehwal
b) P.V. Sindhu
c) Jwala Gutta
d) Amrit kaur

Ans- a) Saina Nehwal.

3. Who was the first Indian to win Olympic medal in boxing?

a) Manoj Kumar
b) Prabhat Kumar
c) Vijender Singh
d) Harendra Yadav

Ans- c) Vijender Singh won bronze medal in Beijing Olympic 2008.

4. Who is the youngest Indian woman to climb Mount Everest?

a) Jaya Verma
b) Kaamya Karthikeyan
c) Malavath Poorna
d) Sindhu Yadav

Ans- b) Kaamya Karthikeyan, who summited the peak on May 20, 2024, at the age of 16.

5. Who was first Indian person to win the All England Badminton Championship ?

a) Syed Modi
b) Prakash Padukone
c) Pullela Gopichand
d) Ajay Sharma

Ans- b) Prakash Padukone in 1980. He defeated Indonesia's Liem Swie King in the final.

6. When India won the first Olympic Gold Medal in Hockey?

a) 1924
b) 1928
c) 1932
d) 1936

Ans- b) 1928, against the Netherlands in Amsterdam Olympics. Jaipal Singh was the Captain.

7. What is the name of oldest football club in India?

a) Mohun Bagan AC
b) Calcutta FC
c) Keyi Panyor FC
d) Gora Makik SC

Ans- b) Calcutta FC, founded in 1872.

8. Which sport is related from Santosh Trophy?

a) Badminton
b) Football
c) Hockey
d) Cricket

Ans- b) Football.

9. What is the name of oldest football tournament in india ?

a) Rovers Cup
b) Super Cup (India)
c) Durand Cup
d) Subroto Cup

Ans- c) Durand Cup first held in Shimla in 1888.

10. What is the name of oldest cricket tournament in india?

a) Vijay Hazare Trophy
b) Ranji Trophy
c) Duleep Trophy
d) Prabhat Trophy

Ans- b) Ranji Trophy established in 1934.

11. Who won the first olympic medal in weightlifting for india?

a) Priya Gupta
b) Vijaya Sinha
c) Karnam Malleswari
d) Sonam Verma

Ans- c) Karnam Malleswari, securing a bronze medal at the Sydney 2000 Olympics in the women's 69kg category.

12. Name of the woman who won the first olympic medal in boxing for india?

a) Lovlina Borgohain
b) Nikhat Zareen
c) Mary Kom's
d) Saweety Boora

Ans- c) Mary Kom wins Bronze Medal in women's flyweight division in London 2012 Olympics.

13. Who was the first Indian man to play at Wimbledon?

a) Vishambhar Dayal
b) Sirdar Jagat Pal Singh
c) Sirdar Nihal Singh
d) Ajay Singhal

Ans- c) Sirdar Nihal Singh in 1908.

14. Who was the India's first woman tennis player to represent the nation at the Olympics?

a) Jayanti Singh
b) Meherbai Tata
c) Arti Saha
d) Vijaya Sharma

Ans- b) Meherbai Tata was India's first woman tennis player to represent the nation at the Olympics in 1924.

15. What is the name of oldest hockey tournament in india?

a) The Beighton Cup
b) The Senior Nehru Hockey Tournament
c) The All India MCC Murugappa Gold Cup
d) The Hockey India League (HIL)

Ans- a) The Beighton Cup, first played in 1895.

16. What is the name of oldest Badminton tournament in india?

a) Odisha Masters
b) Guwahati Masters
c) Indian National Badminton Championships
d) BWF-sanctioned Syed Modi India International

Ans- c) Indian National Badminton Championships, which has been organized by the Badminton Association of India (BAI) since 1934.

17. Which Nation host first Asian Games?

a) India
b) China
c) Pakistan
d) Bangladesh

Ans- a) India, New Delhi 1951.

18. Which country was winner of the men's hockey tournament at the 1966 Asian Games in Bangkok?

a) Bangladesh
b) India
c) Pakistan
d) Shri Lanka

Ans- b) India.

19. Who won India's first-ever gold medal at the Asian Games?

a) Divya Nagpal
b) Ajay Yadav
c) Vijay Shrama
d) Sachin Nag

Ans- d) Sachin Nag won India's first-ever gold medal at the Asian Games in men's 100 m freestyle swimming in 1951 Asian Games.

20. Who is the first UFC fighter from India?

a) Ajay Yadav
b) Bharat Kandare
c) Vikas kumar
d) Aditya Verma

Ans- b) Bharat Kandare in 2017.

21. Who is the first female UFC fighter from India?

a) Bindu Gautam
b) Pratima Rajpal
c) Dipti Sinha
d) Puja Tomar

Ans- d) Puja Tomar.

22. Who was India's first international swimmer of India?

a) Viajay Sen
b) Anuj Sahu
c) Shamsher Khan
d) Ajay Sharma

Ans- c) Shamsher Khan was India's first international swimmer, representing the nation at the 1956 Summer Olympics in Melbourne.

23. Who won the most titles in the Indian National Badminton Championships?

a) Pullela Gopichand
b) Syed modi
c) Prakash Padukone
d) Deepak Narwal

Ans- c) Prakash Padukone won the most titles in the Indian National Badminton Championships, with nine consecutive victories from 1971 to 1979.

24. Who is India's most successful and influential footballer?

a) Deepak Narwal
b) Sunil Chhetri
c) Ahmed Javed
d) Mayank Saxena

Ans- b) Sunil Chhetri holding the national record for most international goals (94) and appearances (151).

25. Who holds the record for most goals scored by an Indian in hockey?

a) Dhanraj Pillay
b) Vijay Nair
c) Major Dhyan Chand
d) Manpreet Singh

Ans- c) Major Dhyan Chand, holds the record for most goals scored by an Indian in hockey, with over 1,000 goals in his career between 1926 and 1948, including 570 goals in 185 international matches.